Temel Kavramlar: Ramazan, Hicri Takvim, Oruç, İmsak, Sahur, İftar
Ramazan, hicri takvimin son ayıdır. toplumumuzda Recep ve Şaban'la birlikte ''üç aylar'' olarak bilinen aylardandır. ramazan ayı İslam dininde önemli bir yere sahiptir. Çünkü Kur'an-ı Kerim bu ayda indirilmeye başlamıştır.
Hz. Muhammed'in (s.a.v.) bir hadisinde '' Mübarek ramazan ayı size geldi. yüce Allah bu ayda size oruç tutmayı farz kıldı. Bu ayda sema (gökyüzü) kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır...'' buyurmaktadır. (Buhari, iman ,28)
Hicri Takvim, Hz. Peygamber'in Mekke'den Medine'ye hicretini tarih başlangıcı olarak kabul ve ayın yörüngesi üzerinde dönüşüne göre düzenlenen ay takvimidir.
Oruç, tan yerinin ağarmasıyla başlayarak güneş batıncaya kadar gün boyu yemekten ve içmekten uzak durarak yapılan bir ibadettir. Kur'an-ı Kerim'de oruç ibadetinin farz olduğu Bakara Suresinin 183. Ayet-i Kerime'sinde;
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ
“Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de farz kılındı.”
Sahur, ramazanda oruç tutanların gün doğmadan önce belirli saatte yedikleri yemek.
İmsak, oruç tutacak olan Müslümanların sahur sonrasında sabah ezanı ile başlayan yeme ve içmeyi bırakma zamanıdır.
İftar, oruç tutan Müslümanların günün sonunda akşam ezanı okunduktan sonra yenilen yemeğe denir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder